Direktlänk till inlägg 23 augusti 2022

Guld till Sverige

Av Landslaget - 23 augusti 2022 12:49

Som första deltävling i detta VM avgjordes landningstävlingen i går. Laget hade laddat under veckan som föregick med så många landningsövningar som bara gick, och det gav utdelning i en mycket spännande tävling.


På förmiddagen flögs de två första landningarna:

Först en "normal" landning med motor och  möjlighet att använda klaff. Både Roland och Åse inledde med varsin nolla medan Lars-Inge landade +1 m och fick 5 prickar.  Claes och Håkan landade minus, vilket dessvärre gav dem 40 respektive 70 prickar. 



Efter drygt en och en halv timme (50 piloter skulle genomföra denna första landning innan nästa kunde påbörjas) följde landning två: en bedömningslandning med möjlighet att använda klaff. Åse träffade återigen nollan, vilket även Lars-Inge gjorde medan Roland hade +1 m och fick 3 prickar. Claes och Håkan landade plus denna gång, men fick vardera 12 respektive 30 prickar.


Till lunch var det god stämning bland svenskarna. Åse hade 0 prickar, Roland 3 och Lars-Inge 5. Spanjoren Yuri Rabassa hade också totalt 5 prickar efter två landningar, så striden om första platsen individuellt var fortfarande öppen. Det svenska laget (de tre "bästa" resultaten) hade totalt 8 prickar efter två landningar och hoppades så klart på en förstaplats. Skulle det gå? Det återstod att se. 


Vädret hade varit ganska gynnsamt under förmiddagen. Ganska mulet med förhållandevis lätta vindar, men under lunchen bröt solen fram vilket naturligtvis värmde asfaltsbanan - och vindarna blev dels starkare dels mer ombytliga. Det var under dessa förhållanden eftermiddagens två landningar startade:


Landning tre var en bedömningslandning utan möjlighet att använda klaff. Lars-Inge prickade nollan medan Roland landade på +2 (6 prickar) och Claes på +3 (9 prickar). Åse landade dessvärre på minussidan och fick 18 prickar med sin landning på -3. Håkan fick 33 prickar med +11. Spanjoren landade på +1 vilket gjorde att han låg på totalt 8 prickar efter tre landningar. Lars-Inge hade 5 och Roland 9. Polacker och Tjecker, som vanligtvis är framträdande i VM-sammanhang låg efter och var inget hot för de individuella resultaten.


Det var således fortfarande svenskt i toppen, såväl individuellt som i lag när den fjärde landningen: en motorlandning över hinder skulle äga rum. Claes hade startnummer två och landade på +1, Lars-Inge startade som nummer fem och prickade återigen nollan, Roland startade som nr åtta och landade på +3, dock med en landning som skulle videogranskas pga en studs. Håkan och Åse startade som nr 27 och 31 och landade dessvärre minus båda två.


Totalt, efter videogranskning blev resultatet:

Lars-Inge: 5 prickar och första plats individuellt

Roland: 24 prickar och tredje plats individuellt

Claes: 66 prickar och 14 plats individuellt


Det såg länge ut som att vi även hade tagit första plats i lagtävlingen, men efter en godkänd protest av en polack gick det polska laget förbi det svenska med 8 prickar. Lite surt kändes det nog, men att ha tagit två medaljer i denna tävlings första delmoment var ändå mycket tillfredställande. Hela resultatet går att se på htpps://www.wpfc2022/fr/fr/results/  


När detta inlägg skrivs är piloterna ute på sin första navigationsrunda. Förhoppningsvis fortsätter de goda prestationerna, men som tidigare rapporterats är det svåra förhållanden med en ganska kuperad terräng och en tävlingskarta som skiljer sig mycket från den våra piloter är vana vid, vilket inte gör tävlandet lättare.


Det finns möjlighet att följa navigationen via en "direktsänd" bild av de olika tävlande på nav-banorna. Följ länken

https://telescope.airnode.fr/fr/watch/GFXLEJ

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Landslaget - 17 augusti 2022 09:40

Efter en vecka i strålande sol och brännande varma vindar upplevde vi i går (tisdag) en väderförändring, på gott och på ont. Kraftiga åskskurar drog in under eftermiddagen vilken satte stopp för fortsatt träning, men å andra sidan gav det en välbehöv...

Av Landslaget - 14 augusti 2022 07:24

Nu har vi varit på plats i fem dagar och blivit otroligt väl bemötta av såväl personal på plats, som av den lokala flygklubbens medlemmar.   Det började redan då vi anlände i måndags kväll. Tornet var stängt, men en grupp klubbmedlemmar som fanns...

Av Landslaget - 12 augusti 2022 17:17


Albi fredag eftermiddag. Klockan närmar sig 18 och det är fortfarande närmare 40 grader i skuggan. Trots den värmebölja som orsakar enorma skogsbränder bara ett 20-tal mil härifrån tränar de deltagare som är på plats (Åse, Lars-Inge, Håkan och Roland...

Av Landslaget - 12 augusti 2020 16:34

Nu börjar deltagarna att anlända till SM i Eslöv och förbereda sig för tävlingen.       ...

Av Landslaget - 8 augusti 2020 16:38

På onsdag 12/8 kl. 19 invigs årets SM  i Precisionsflyg på Eslövs flygplats ESME. Tävlingen går av stapeln torsdag 13/8 - lördag 15/8. Programm enl. följande: Torsdag fram till 13:00 Landningsträning, från kl. 14:00 Landningstävlinge. Fredag  Nav...

Skapa flashcards