Alla inlägg under juni 2019

Av Landslaget - 16 juni 2019 10:12

Under lördagen genomfördes det sista tävlingsmomentet: navigeringsrunda tre. Banan gick i höglänt terräng med som mest en stigning till drygt 6000 fot och flera tävlande upptäckte till sin förvåning åskådare, belägna på en terass på bergsidan ovanför dem. Polacker och Tjecker fortsatte att brillera, men även en fransyska och vår grannlandspilot Kurt Norevik hade bra resultat. Bästa prestation bland de svenska piloterna gjorde Lars-Inge Karlsson med 156 prickar på navigeringen och 120 på spaningen, som under hela tävlingen har varit väldigt svår, enligt alla tävlande. Värt att notera att ingen pilot lyckades hitta alla foto- och dukmål. 

1) Michal Wieczorek POL      129 prickar

2) Petr Jonas CZE                195 prickar

3) Krzysztof Wieczorek POL  202 prickar

9) Lars-Inge Karlsson 276 p

22) Claes M Johansson 474 p

32) Roland Olsson 692 p

43) Åse Kristofferson1140 p

48) Håkan Sjöberg på 1332 p.


Totala tävlingsresultatet för WPFC 2019 

Det var länge en öppen fråga hur långt Lars-Inges goda resultat skulle räcka, men till slut fick han se sig besegrad av polackerna, som "sopade banan" genom att ta de tre pallplatserna

1) Michal Wieczorek POL 368 p

2) Krzysztof Wieczorek POL 463 p

3) Marcin Skalik POL 485 p

Lars-Inge Karlsson placerar sig på en hedersvärd 5:e plats med 523 p och övriga svenskar

22) Claes M Johansson 1085 p

33) Roland Olsson 1645 p

39) Åse Kristofferson på 1867 p

45) Håkan Sjöberg 2573 p.

Bland våra Nordiska grannar placerar sig Kurt Norevik bäst, på en 10:e plats med 723 p


I VM finns även ett pris för bästa resultat på navigering (alla momenten utom målspaning under navigationsflygningarna) och där placerade sig Lars-Inge på en lysande tredjeplats.

1) Michal Wieczorek POL 186 p

2) Krzysztof Wieczorek POL 189 p

3) Lars-Inge Karlsson SWE 219 p

16) Claes M Johansson

34) Roland Olsson

39) Åse Kristoffersson

48) Håkan Sjöberg


Lagtävlingen (totala resultatet) var också en öppen fråga avseende tredjeplatsen, men Frankrike - vars piloter inte lyckats så bra med landningsmomentet - knep tredjeplatsen före Sverige tack vare bra resultat på navigeringarna. Lagtävlingen vann, inte oväntat, Polen följt av Tjeckien på andra plats, Frankrike på tredje och Sverige (med Lars-Inge, Claes M, och Roland) på fjärde plats.


Det finns också en lagtävling för landningarna, där Sverige glädjande fick en andraplacering

1) Polen (Wieczorek, Skalik, Wieczorek) 162 p

2) Sverige (Karsson, Kristoffersson, Olsson) 180 p

3) Tjeckien (Cerny, Halvik, Jonas) 211 p


Sista dagen på plats i Castellon är en vilodag innan avslutningsceremoni och prisutdelning sen eftermiddag. Sedan är det dags att vända hemåt Sverige igen och ladda för NM, som går av stapeln i Västerås den 29 juni.




Av Landslaget - 14 juni 2019 22:32

Castellon de la Plana, fredag kväll. Efter några dagars väntan har nu äntligen resultatet från onsdagens landningstävling kommit. Det var länge en nagelbitare, där Lars-Inge låg bra till för en personlig pallplats, men efter alla protester - som för övrigt alla gått igenom (dvs alla 10 landningar som piloterna protesterat har korrigerats till piloternas fördel) - hamnar han slutligen på en hedersvärd fjärde plats, hårfint från pallen.


1:a plats med 12 prickar: Jerzy Markiewicz POL

2:a plats med 16 prickar: Jan Sabla jr SVK

3:e plats med 22 prickar: Yuri Rabassa ESP


Svenskarnas placeringar och poäng

Lars-Inge Karlsson, 24 prickar 4:e plats

Åse Kristofferson, 54 prickar 11:e plats

Roland Olsson, 102 prickar 20:e plats

Håkan Sjöberg, 152 prickar 28 plats

Claes M Johansson, 283 prickar, 42:a plats


Något lagresultatet har ännu inte publicerats, men "preliminärt"  kommer Sverige på andra plats när de tre bästa resultaten från varje landslag räknas 

Polen 162 prickar

Sverige 180 prickar

Tjeckien 211 prickar


I dag har den andra navigeringsrundan flugits i bra väder. Resultatet kommer i morgon kväll, efter granskning av de complaints som inlämnats.


I morgon lördag flygs den tredje (och förmodligen den sista) navigeringsrundan. Några lag har bett om att få ytterligare en navigering, eftersom den första ströks men det verkar osannolikt att det går att genomföra.


   



Av Landslaget - 13 juni 2019 23:27

Under onsdagen genomfördes det första tävlingsmomentet i årets VM - Landningstävlingen. Vindarna var annorlunda än vid träningen, så bana 18 användes (i stället för 36 som nyttjades vid den officiella träningen) och morgonens två landningar gjordes i mycket lätta vindar. Efter lunch blåste det lite mer och ungefär en tredjedel av landningarna var "sidvindslandningar" (man anger inför varje landning om vinden överstiger 7 knop genom att höja en flagga).


I skrivande stund (torsdag 23:00) har fortfarande inte något resultat av landningstävlingen publicerats. Tävlingen bedömdes enbart med videoupptagning och det tog domare och jury halva natten att granska alla filmer. När piloterna fick sina resultat i kväll 19:30 hade de 30 minuter på sig att lämna in protester - och totalt ett 10-tal sådana kom in. Nu har jurun morgondagen på sig att behandla dessa protester innan det slutliga resultatet offentliggörs. Vi kan dock "avslöja" att de svenska piloterna gjorde bra ifrån sig. Hur långt det kommer att räcka är dock svårt att säga. Vi håller tummarna.


Under dagen (torsdag) har sedan den första navigationsrundan flugits. Eftersom några flygplan nyttjas av fyra piloter och ytterligare ett flertal nyttjas av tre piloter är startfältets 53 piloter uppdelade i fyra grupper. Den första piloten började planera 07:15 och den sista piloten landade 17:45 - en lång dag således. Tävlingsledningen har beslutat att alla transpondrar ska vara avslagna under flygning (!) vilket innebär att de tre första grupperna får sitta i karantän efter sin flygning, fram till dess att den sista piloten går in i beräkningslokalen.


Det väder vi fick i morse var "inga moln och ingen vind" vilket absolut inte stämde. Molnen hängde över bergstopparna och det blåste rejält på 1500-2000 fot, vilket inte underlättade uppgiften för någon. Flera piloter avbröt och återvände utan att genomföra hela banan och vid kvällens Team-Manager-möte fick vi veta att banan "annulerats" och att resultatet från dagens flygning inte kommer att tas med i VM-resultatet. "Se det som en övning" menade arrangören.


Så, i morgon bitti är det dags igen. Revelj 05:50 för de första tappra (i dag var det Claes och Lars-Inge, i morgon är det Roland som går ut i grupp ett) och sedan får vädergudarna avgöra om det går att flyga eller inte. En TAF för intilliggande flygplats säger att det kan vara åskskurar under förmiddag/lunch... Vi får väl se "mañana"


Tidig morgon på Castellons flygklubb. "Inga moln"...


Tävlingsledningen kallade det för "fängelse" men de liknar snarare djur i bur, där de sitter i karantän, våra piloter.

       

 

Av Landslaget - 11 juni 2019 13:15

I går kväll (måndag 10/6) var det högtidlig invigning av årets VM i precisionsflygning. Totalt 52 piloter (varav 6 kvinnor) från 13 nationer deltar, men olyckligtvis har bl.a Sydafrika och Nya Zeland inte kunnat ställa upp den här gången.


I eftermiddag är det den officiella landningsträningen (en bedömningslandning utan klaff samt motorlandning över hinder) och i morgon, onsdag 12/6 startar själva tävlingen med landningsmomentet, följt av tre navigationsrundor (torsdag, fredag och lördag).

 

   



Av Landslaget - 8 juni 2019 22:04

Sedan i tisdags kväll (4 juni) är hela landslaget samlat i Castellon. Det flygs flitigt (minst en nav-runda och 8-10 landningar per pilot och dag) och det behövs. Terrängen VM kommer att avgöras i är minst sagt annorlunda än den vi Nordbor är vana vid, med höga berg och djupa dalar. Lägg därtill sommarvärme och hårda vindar så blir det en utamaning som heter duga. Fältet i Castellon de la Plana ligger intressant beläget längst havet, med inflygning till bana 36 över hotellet vi bor i. Landningsträningen har hittills ägt rum i hård sidvind. Måtte det mojna något till tävlingsdagarna.        

Av Landslaget - 4 juni 2019 17:53

Nu har alla i landslaget anlänt till Castllon, de sista landade idag, tisdag vid 17-tiden. Nu finns det tid för träning innan tävlingarna drar igång på måndag 10/6.

Ovido - Quiz & Flashcards